GeTIngen Artiklar
VW träffar i Europa 2010
2010-04-20 av: Faltdach

VW träffar i Europa 2010

Vad kan vi förvänta oss i framtiden när det gäller trender i Volkswagen scenen?

Ett bra sätt att inspektera detta samt kanske få ideer till sina egna byggen, är att besöka någon utav de stora och mesta kända VW träffarna ute i Europa. Men om man nu har tänkt att besöka en träff i utlandet, vilken skall jag då besöka? Den frågan ställer nog många, och det är nu dags för Faltdach att kanske hjälpa er i detta ämne.

Jag har varit med i VW-scenen i snart över två decennium, och något utav mina favoritsysselsättningar, förutom byggandet och putsandet på VW bilar, är just att besöka olika VW träffar i utlandet. Tyvärr har intresset inte varit allt för stort från svenskar att besöka träffar i utlandet. En utav de största bidragande faktorerna är möjligtvis att många avskräcks utav avstånden till träffarna samt att Sverige faktiskt är lite isolerat. Vad jag menar med isolerat är att man är tvungen att ta färja eller dyra broavgifter för att komma ner till kontinenten. Om man nu inte inte vill ta den ultimata road-trippen runt Östersjön såklart;)

Jag skall nu försöka gå igenom lite träffar jag rekommenderar, och vad de kan erbjuda dig.

  • GTI International England 26-27 Juni 2010. 2-dagars träff.

  • VW Blasen Tyskland 23-25 Juli 2010. 3-dagars träff.

  • Men in Volkswagen, Nederländerna 18 Juli 2010. 1-dags träff

  • VW & Audi Treffen i Schafflund 20-22 Augusti 2010. 3-dagars träff.

  • Autonews Wörthersee -Treffen Österrike 12-15 Maj. 4 dagars träff.

 

GTI International England 26-27 Juni 2010.

2-dagars träff.

http://www.gtiinternational.co.uk/

Är den största och mest kända utav träffarna i England.

Träffen har under de senaste året fått flytta runt till olika platser pga storleken på träffen. GTI international var belägen många år på TRL Crowthorne strax utanför Reading i många år. Men som så många andra träffar har den växt från den trevliga platsen. I år kommer träffen äga rum på Bruntingthorpe Proving Ground nära Leicester.

På GTI International kan man som på så många andra träffar ställa ut sin bil. Om man vågar kan man ställa upp på deras bedömning utav bilarna, som är utav proffsklass. Om du hellre vill rasta dina ventiler på strippen, går även det bra. Förra året genomfördes ca 1500 repor under 2 dagar på strippen.

Dom har även på de senaste åren en nära belägen camping för de som önskar. De största samt mest kända företagen från England finns givetvis här. Även företag från Europas fastland brukar komma hit. Ljudtävlingar brukar även förekomma, där det gäller mest dB i bilen. En rullande landsväg brukar även finnas för den som vill se vad sin kärlek har för styrka under plåten.

Klubbområde på utställningsområdet är något unikt för denna träff. Detta kan sammanfattas att de olika VW- klubbarna som kommer, har om dom förbokat.. en egen reserverad plats att ställa ut sina bilar på. När jag besökte träffen 2001, ställde jag ut för den Danska Club Golf , ihop med en dansk vän som körde en Golf G60 16V, samt en annan vän från England med sin pedanta Golf Gti Mk2. Engelsmännen trodde givetvis då att jag och Paul (engelsman) var danskar;)

Förutom god samt relativt billig mat kan man även givetvis köpa god öl på denna träff.

Träffen rekommenderas för dig som har svårt med tyskan men vill komma ut på en utav de större träffarna i Europa. Nackdelen, är de stora kostnaderna att ta bilen och sig själv till England.

 

Men in Volkswagen, Nederländerna 18 Juli 2010.

1-dags träff

http://www.mivw.nl/

2004 beslutade den lilla VW-klubben Men in Volkswagen att anordna en lite träff på Groenoordhallen i Leiden, Nederländerna. Enligt dem själva anordnade de träffen bara för skoj skull. Tanken va att ordna en enkel träff och se vad det skulle leda till.

MIVW har nu fått ordentlig kultstatus, samt lockar entusiaster från många länder, såsom Tyskland, Belgien, England Frankrike, Österrike, Ungern, Poland och även en del amerikaner som tar den långa flygturen över.


MIVW's måtto är mycket enkelt: skapa en träff med bra ett bra läge, god mat, fin musik och det bästa av de bästa bilar från hela Europa och ... du!

Träffen är i år en endagsträff, belägen på ett gammalt flygfält, Airport Valkenburg nära Leiden, som ligger strax norr Amsterdam alldeles vid havet. Träffen har då enbart en utställning och inga andra aktiviteter. De allra finaste bilarna får äran att ställa ut i en gigantisk flyghangar. Nivån på bilarna som besöker träffen är nog bland de högsta i Europa. Med andra ord, ett säkert kort om man vill se det bästa som Europas VW-scene har att erbjuda! Givetvis finns det styling och tuning firmor representerade även här...

 

VW Blasen Tyskland 23-25 Juli 2010.

3-dagars träff.

http://www.vw-blasen.com/


Blasen är Tysklands största VW träff. Förra året besökte ca 65 000, entusiastiska VW fans Blasen.

Träffen startar på en fredag och avslutas på söndag. Träffen äger rum på den gigantiska samt kända EuroSpeedway Lausitz, som är belägen mellan Berlin och Dresden.

På Blasen kan du delta med din egna VW i den stora VW paraden som äger rum en gång om dagen runt den 3,2 Km långa GP-banan. De har även här ljudtävlingar för bilar som vill dunka mest! Du kan få din bil bedömd i tävlingen Show & Shine utav en fackmanna mässig jury. Om du har 30 Euro i plånboken samt känner för att åka med i en ”RennTaxi” i farter över 200Km/h på GP-banan går det bra. Den obligatoriska tuning och tillbehörs marknaden finns givetvis också här och visar upp sig.

På kvällarna bjuds det stor show på stora scenen. Här kan man som på alla träffar i Tyskland få se trevliga tjejer dansa runt en stolpe, och lite mer;) Mat, öl och allsång bjuds det även på under hela helgen. En utav de mest udda eventen under helgen måste vara bedömningen utav den mest ”udda” VW'n... Och tro mig, de bilar som ställer upp i den klassen är minst sagt udda:)

Till träffen kommer bilar från hela Europa och sluter upp. Camping området på Blasen är STOR. Man kan köpa campingplatser nära huvudområdet, eller längre från.. Platserna närmast huvudområdet är dyra. Om du har abstinens i högerfoten, bjuder träffen på en stripp att gasa på. Om du har tur och är snabbast kan du vinna 1000 euro! Men då krävs iofs riktigt snabba tider... ner på 9 sekunder. Träffen rekommenderas för den som vill se mycket bilar samt är duktig på att festa!

 

VW & Audi Treffen i Schafflund Tyskland 20-22 Augusti 2010.

3-dagars träff.

http://www.vw-team-sl-fl.de/

Träffen sträcker sig över 3 dagar (fredag-söndag) Besökarna kommer mestadels från norra Tyskland samt Danmark.Träffen är i storlek med BugRun ca 2000 bilar.

2009 var det 11:e gången träffen genomfördes. Det hela startade 1988, med att VW-Team i Schafflund bjöd in grannkommunernas VW-klubbar. Med andra ord har träffen vuxit rejält sedan de första åren.

Schafflund är beläget i norra Tyskland bara ett fåtal kilometer från Danska gränsen. Närmast större stad är Flensburg, som ligger ca 2 mil öster om Schafflund.

Vad som skiljer Schafflunds träffen mot de träffar vi svenskar brukar ha vana att besöka, är att här förekommer varken ban- eller strippkörning. Däremot tar dom det seriöst med festandet samt har mycket bättre skick på bilarna som kommer till utställningen på lördagen.

Fredag är ankomstsdag samt den större festdagen. Lördagen är den stora utställningsdagen och söndag är enbart tillägnad utdelning av pokaler till vinnarna.

Träffområdet är kompakt och inte utspritt som det kan vara på andra motorevent. Här är nära till allt. Campingområdet ligger alldeles i kant med utställar- samt show-området.

På show-området har dom byggt upp ett gigantiskt tält. Tältet fungerar som både frukost/party samt pristält.

Annat som även är värt en notis om denna träff, samt de flesta träffar i Tyskland.. är att här kan man äta bra samt riktig mat till skapliga priser. Inte som i Sverige eller Norge där man man blir ruinerad på en bit mat. Vi kan ta tex en utav de mest populära maträtterna, förutom pizzan... Currywurst med med majonäs samt strips plus dricka för under 50 Svenska kronor!

En pizzaslice går löst på ca 30 Svenska kronor. Öl-priserna skall vi inte nämna... förutom att det är billigare än vatten;)

Till sist... Den absolut största fördelen som Schafflunds-träffen har, är avtåndet för oss svenskar. Från Malmö är det enbart ca 30 mil till träffen.

 

Autonews Wörthersee -Treffen Österrike 12-15 Maj.

4-dagars träff.

http://www.woertherseetreffen.at/


Wörthersee träffen är alltid under pingstveckan. Wörthersee ligger i södra Österrike väldigt nära gränsen till Slovenien. Detta är en utav de träffar vi har som längst till att besöka, men tro mig... träffen är ett måste för alla sanna VW entusiaster att besöka innan man går i graven:)

Wörthersee träffen startade som en renodlad Golf GTI träff i början på 80-talet. Denna träff är ett utav skälen att VW GTIklubben finns! Den långa historien om detta kan vi ta i en separat artikel någon gång. Men den korta historien är följande

Curt Lundqvist involverad i fälgfirman OCL Brorsson, besökte Kristi himmelfärdshelgen 1984 GTI-treffen i Österrike med sin frus Golf GTI och blev så inspirerad att väl hemma i Sverige kontaktade han Svenska VAGs tekniske chef Sören Kjell för att höra efter om intresse fanns att starta en svensk Golf GTI klubb. 1985 bildades Svenska Golf GTI Klubben, nuvarande VW GTiklubben.

Nu om självaste träffen. Med cirka 250 tusen besökare under ca en veckas tid är detta världens största VW-träff. Huvudort för träffen heter Reifnitz. Men man kan idag säga att även alla grannkommuner på den södra delen utav Wörthersee är inblandade på något sätt idag.

De olika platserna för Wörthersee Treffen.......

Keutchach, är träffens centrala camping ort. Här finns den enormt stora ”party campingen”. Det finns även flertalet mer lugna campingställen i denna orten, även om party stämmningen hörs lång väg. Det är även i Keutchach du finner den berömda ”cruising rondellen”. I denna rondell åker tusentals VW´s runt i under hela veckan som träffen infinner sig. Mest aktivet i rondellen sker annars sen eftermiddag/kväll, då tusentals besökare sätter sig runt rondellen samt efter landsvägarna för att beskåda alla bilar som cruisar runt.

Maria Wörth, det var i denna stad som det hela började 1980. Här finner du bland de bästa samt mest natursköna hotellen att bo på. Från Maria Wörth till huvudorten är det gångavstånd. Maria Wörth och Reifnitz är idag en kommun.

Reifnitz, är huvudorten för träffen. Reifnitz är en liten ort belägen naturskönt vid den södra stranden utav Wörthersee (Österrikes största sjö). Det är här du beskådar bilarna, hittar de stora VW firmorna med styling/tuning. Här finner du även flertalet mässtält med olika utställare som säljer allt från nyckelringar jägermeister,.. till kompletta bilar. I Reifnitz bjuds det även på ”shower” under både dagtid samt, kvällstid. Burnout shower, öl, disco, öl, party, öl, Go-Go tjejer, öl, massor utav mat, öl, dans m.m… Nämnde jag alla ölstånd?

Pyramidenkogel, är ett utsiktstorn med underbar utsikt över Wörthersee med omnejd. På parkeringsplatsen vid Pyramidenkogel brukar det anordnas lite olika små ”forums-träffar” dagligen.

Detta innebär att man här kan stöta på ena stunden en massa Golf Mk1, Golf Rallyes eller kasnke rent utav en massa R32's som beslutat på något forum att samlas just där vid en viss tidpunkt.

Mischkulnig, är orten där den berömda Schellmacken ligger. Här träffas redan de värsta byggen 1-2 veckor innan Wörthersee träffen drar igång. Hundratals entusiaster samlas här för att se på alla fina bilar som kommer hit för att tvättas i tvätthallen. Kön är i regel lång. Här bjuds på rena karnivalsyran med gott humör bland besökarna.

Biljetter, är ett måste för att få tillgång till allt det roliga. Einfahrtsticket, behöver du om du vill bli inläppt till Reifnitz kommun. Denna biljett täcker inträdet för bil, förare samt en passagerare. Einfahrtstickets finns för en dag eller 4 dagar. Om ni är fler i bilen än förare och en passagerare, behöver extra passagerare vecko eller dagsbiljett. Ett hett tips, om ni har planer på att besöka träffen, är att ordna dessa biljetter innan ni åker ner!

Boende, är också det smidigast. om ni löst på förhand innan ni besöker träffen. Vanligaste är att campa, men det finns även hotel/rum att finna. Dock bör man vara ute flera månader i förväg om man skall hitta ett rum. Att campa i Österrike skiljer sig lite från att campa i de nordiska länderna. Först räknar dom bilen, sedan om du tältar eller har husvagn/husbil. Sedan tillkommer pris för antal personer. Du har även möjlighet att på vissa campingplatser även få tillgång till el för en tältplats! Kostar givetvis extra…

Du får nog räkna med att betala runt 70-80 kr totalt, per dag för en person. Om man bor på den så kallade partycampingen, blir det inte mycket billigare. Rum eller hotell priser, skiljer sig inte mycket från i Sverige. Tänk på att det är många besökare på denna träffen. Därför rekommenderas att boka boendet i tid!

Reseutgifter, man får räkna på... Bensin, färjebiljett, vignette, biltullar m.m. Från Göteborg ner till träffen i Österrike är det ca 160 mil. Bensin tur och retur ca 3500:-. En enkel färjebiljett från Sverige till Tyskland kostar från 1000:- upp till 2000:- beroende på vilken färjelinje samt vilken tid på dygnet man åker. Ett alternativ är att åka över Danmark och broarna. En Vignette (klistermärke), är en vägskatt man måste betala för att få utnyttja motorvägsnätet (Autobahn, Schnellstrasse) i Österrike. Denna vinjett kan man lösa för olika tidsperioder. Från 10-dagars till ett års. Vignetten placerar man väl synlig i övre hörnet på framrutan. Vinjetter finns att köpa på bensinstationer i Österrike eller Tyskland. Dessutom tillkommer på särskilda vägar en särskild vägavgift (Maut). En sådan avgift får man betala över sträckan med tunnlarna genom Tauern.

Avslutningsord....

Hoppas denna artikel skall locka fler svenskar att ta steget och våga sig ut i Europa till någon trevlig VW-träff. Givetvis finns det ännu fler träffar ute i Europa som är värda att besöka. Eller varför inte ta ett ännu större steg och ta flyget över till en annan kontinent, såsom USA.

USA har en del träffar som säkerligen även de höjer blodtrycket för oss VW-fanatiker. En utav de mest kända VW-träffarna ”over there” man vill besöka är Waterfest som brukar gå av stapeln i Juli månad. Den som lever får se, om man nu kan planera in detta någon gång i livet...

Ta nu fram passet, vrid om tändningslåset och kör nu ut i världen.

Tuta och kör!


Länkar.......

http://www.woertherseetreffen.at/

http://www.mivw.nl/

http://www.gtiinternational.co.uk/

http://www.vw-blasen.com/

http://www.vw-team-sl-fl.de/

http://www.waterfest.net/Kommentera artikeln:
Du måste logga in för att kunna kommentera!

Kommentarer:
Antal visningar: 3163
>