Information och tips inför ett besök på racerbanan
Till vänster hittar information om dom olika racerbanorna som vi brukar besöka.
Familjekörning

På de flesta banträffar har vi blandat passen med bankörning med något som vi kallar familjekörning. Det är till för dig som vill prova på lite försiktigt till att börja med. Under dessa körpass är farten lägre, bland annat genom att omkörning är förbjudet. Dessutom kan du ha med passagerare eftersom det inte är krav på hjälm. Har du inte varit på bana förr så är detta ett utmärkt sätt att testa på! Alla pass under dagen brukar normalt vara på 30 minuter men det är klart vi inte tvingar dig till att köra hela passet...

Racinginstruktör

Ofta har vi racinginstruktörer på träffarna. Det är erfarna - och ofta framgångsrika - racingförare som ställer upp för klubben. Under träffen hjälper de oss med flera saker:


* Innan vi börjar köra så får vi instruktioner om reglerna på banan och bl.a. spårvalstips och bromspunkter.
* När vi startar första passen så kör vi i kö några varv med instruktör i första bilen visandes bra spårval.
* Du kan under dagen be instruktören åka med dig så att han kan ge dig tips. Ingen fråga är för dum!
* Du kan få åka med instruktören, ibland i en riktig racer eller en prestanda bil utlånad av Svenska VW.

Funktionär

När vi träffas på bana så är det inte helt ovanligt att du får hjälpa till någon gång under dagen. Det vanligaste är att du kan stå som funktionär någonstans längs banan under ett körpass på 30 minuter. Om du är ny så får du alltid stå med någon erfaren klubbmedlem som varit med förr. Ni får med er flaggor och ofta även en komradio. Om det mot förmodan skulle bli en avåkning eller liknande så är er uppgift att visa gulflagg och att informera andra att visa gulflagg. Men det som normalt sker är att du får en trevlig paus med ypperlig utsikt över banan.

Bensinstation

Ofta ligger närmaste bensinstation en bit bort så det är alltid en bra ide att planera både tankning och allmän kontroll av bilen efter detta. Titta på banans infosida här ovan efter avståndet till närmnaste mack. Tänk på att din bil kommer att dra betydligt mer bensin än vanligt.
Lufttrycket i däcken är det många som höjer under bankörningen, hur mycket som är lämpligt finns det många olika åsikter om. Om du känner dig osäker så kan du alltid börja med ett halvt kilo extra och prova dig fram. Och tills sist, kanske lite vätskepåfyllning att ha under dagen till dig själv.
Det blir en spännande dag, det lovar vi!

Besiktning

Innan bilen blir godkänd för bankörning besiktigas den av oss. Följande är ett par viktiga krav och regler att känna till.


* Inga lösa saker i bilen eller bagageutrymmet (kan även gälla högtalare i hatthylla).
* Ordentligt fastspänt batteri.
* Fräsch bromsvätska är mycket viktigt eftersom bankörning tar mycket hårt på bromssystemet. Vi kontrollerar alla bilar med en bromsvätskeprovare. Har din bil dålig/gammal bromsvätska får du inte köra på banan.
* Alla fönster skall vara stängda vid körning.

Och några punkter som gäller dig själv:
* Hjälm
* Heltäckande klädsel - inte kortärmat eller kortbyxor!
* Handskar - detta är ibland ett absolut krav.
* Rätt sittställning! Bl.a. inga raka armar eller ben.


Viktiga regler!

Släpp fram snabbare bilar, håll god koll i dina backspeglar. Blinka och håll till höger innan du blir omkörd. Du som kör om: Räkna med att den du kör om inte har observerat dina avsikter!

Håll mycket god uppsikt bakåt när du kör ut ur depån. Snedda aldrig ut över banan, håll dig längs kanten tills du fått upp farten och kan ta normalspår.

Gulflagg: Fara eller hinder. Omkörning förbjuden. Var beredd att stanna.

Rödflagg: Körningen avbryts. Kör varvet sakta till depån

Målflagg: Fortsätt varvet runt tills du når depån


Ett tips är att köra lugnt en bit innan du går in i depå. På detta sätt kyler du ned motorn, och ännu viktigare, bromsarna. När du stannar i depån så låt motorn vara igång en liten stund. Ofta är bromsarna i detta läge väldigt varma. Om du står still med fotbromsen på i detta läge så mår både belägg och skivor illa av värmen.

>