Styling
#45 - Blå instrumentbelysning
Av: Mattias Tejne, 2003-02-18
Ja det här med instrumentbelysningen var ett sabla bök. Men resultatet blev perfekt.

Jag ville ha blå belysning överallt. Alltså inte röda reglage/knappar. Det är möjligt att det går att använd glödlampor med blå glasfärg på. Men de blir väldigt varma så man får i så fall tänka på hur man placerar dom. Jag ville inte ta risken att det skulle bli färgskillnad i ljuset så jag tog dioder. Dessutom lär man ju knappast behöva byta dom så länge bilen finns
kvar.

Bra att ha: Varmlimpistol, lödkolv, svart och vit eltejp, 22st (svindyra 25kr/st) blåa dioder och motstånd så att de funkar för 12 volt, lite verktyg, massor med tålamod och lite annat.


Mätarhus

Jag gjorde som så att jag monterade ner huset. Lättade på displayerna. Tejpade över de (små) gröna dioderna med svart tejp och sedan vit tejp på det. Sedan tog jag två blåa dioder (med motstånd) per display. Ha ett mörkt rum och en transformator så att du kan testa resultatet vartefter. Jag drog sedan kablar till de två "blecken" på baksidan av tavlan. De som ger ström till själva mätarhusbelysningen.Eftersom jag har silverfärgade tavlor så behövde jag bara fem dioder till mätarhusbelysningen. Den gröna filmen och orginal lamporna tog jag bort. Jag riktade fyra av dom till centrum av vardera tavla. Den femte satte jag mitt i för att lysa upp lite där emellan. Jag misstänker att du får laborera lite om du har svarta tavlor. Det blir nog för mörkt med fem dioder gissar jag.

Belysningsvred

För själva vredknappen var det bara att byta den gröna dioden mot en blå. Det svåra var att få bort den gröna färgen på insidan av reglaget. Jag tog en nål och skrapade bort bode den gröna och den vita färgen. Men var försiktig för om du skrapar på sidan om själva symbolen så försvinner den svarta färgen också. Se till att du har ljus bakom "vredhuset". Då ser du hela tiden vart du är med nålen. Därefter tejpade jag med vit tejp på baksidan av symbolerna. Jag lödde sedan i en diod i hålet för glödlampa. Det ska tilläggas att det var ett jäkla pickel innan det blev klart.


Bakrutevärme reglage

Det var till att plocka isär, bort med glödlampan. Jag lödde på två kabelsnuttar på diodbenen så att den följer med då man trycker på knappen. Jag fick karva bort "klacken" längst ner på dioden för att få upp den under knappen. Höljet är tredelat, botten, ram, knapp. Jag fick tejpa(vit) och rikta lite för att få rätt styrka på ljuset. Det var för övrigt det största jobbet på alla reglagen. Bara att testa resultatet och rikta om eller tejpa vitt om det lyser för dåligt. Man vill ju gärna att det
lyser lika starkt överallt.

Fönsterhiss reglage

Ungefär som bakrutevärmar reglage har jag för mig.

Stolsvärme reglage

Jag lödde dit en diod där glödlampan satt. Det var lite trångt så jag fick karva lite. Var noga med att "ljuscentrumet" på dioden hamnar mitt för plexistavarna som förser själva värme reglagen med ljus. Det blir lite mörka men om dioden inte kommer mitt för så blir den nästan kolsvart.

Ventilations reglage

Jag limmade fast fyra dioder på "plexispindeln" som förser ramen runt vreden med ljus. Jag tog bort dekalen som fungerar som färgfilter. Jag kopierade den på ett OH-blad i svartvitt. Tejpade med vitt bakom. Klippte ut och satte dit.

I själva vreden så limmade jag fast en diod i varje vred. Från dom så drog jag kablar till de andra dioderna i vid "spindeln". Plast grunkan inuti vredet tog jag bort. Fick karva lite på hållarna för grunkan också. För att fylla hålet på framsidan så satte jag en tejpbit på framsidan, limmade med varmlim från baksidan och så in i frysen (så det kallnar fort). På limskiktet satte jag vit tejp. På det limmade jag dioden som redan nämnts. Sätt dioden en bra bit från hålet så det inte lyser för starkt. Bara att testa sig fram.

Hoppas jag inte glömt något nu. Om det är något så är det bara att maila.

Tillbaka Tillbaka
  Antal visningar: 1666
>