Reparation
#25 - Byta belägg bak vid skivbromsar
Av: Rolle Scirocco, 2002-12-24
Vid arbeten under bilen, nr 1 och det allra viktigaste är att sätta pallbockar under, samt klossar bakom/framför bilen så den inte kan rulla.

Se till att inte handbromsen är åtdragen, lossa det bakhjul du ska byta på. Ska du byta skivor också, lossa de två insexsbultar som håller bygeln. Ett tips är att ha nya bultar för återmontaget.
Ska du inte byta skivor kan du lossa glidkolvarna istället.
Ta bort handbromsvajern och de gamla beläggen. För att få bort handbromsvajern kan du behöva släppa på justeringen, som ofta sitter precis bakom spaken.

Nu ska du trycka in kolven i oken en bit. Hur mycket beror på hur slitna dina belägg var, om du byter skivor etc. Men med nya beläggen på plats ska du precis få på oken, är det mer än 1mm glapp mellan belägg/skiva/kolv kommer handbromsen inte fungera som den ska. Ungefär 0,5 -> 0,7mm totalt spel är lagom. Har du mindre spel kan bromsen ligga på några mil tills beläggen slitits ner lite.

Enklast är att använda en för ändamålet speciell 'tving', som samtidigt skruvar in kolven som den trycker in kolven.
Vill du inte lägga pengarna/låna verktyget går det att lösa genom att trycka och skruva på kolven på en gång, trycker du endast sabbar du med all säkerhet handbromsmekanismen. Men fel verktyg riskerar du skada gummidamasken, med resultat att oket kommer gå sönder.

Var noga med att inte pumpa på bromsen utan att lägga något mellan för då åker kolven ut för långt och det blir genast 10ggr svårare att få tillbaka den in.

Innan du monterar tillbaka så borsta rent med en stålborste, en gnutta kopparpasta på glidytorna för beläggen.
Nytt fint fett för glidkolvarna.
Skruva dit oket, dit med handbromsvajern. Använd en kamrat som bromshjälp, bromsa och se att de tar som det ska, testa handbromsen..
Justera handbromsen om nödvändigt.

Får du inte bromsarna att ta har du skruvat in kolven för långt och måste skruva ut den lite.

Tillbaka med hjulet, provbromsa innan du kör iväg...

Tillbaka Tillbaka
  Antal visningar: 1801
>