Reparation
#20 - Få bort avdragen pinnbult
Av: Rolle Scirocco / Patrik polo, 2001-11-01
Det finns lite olika varianter..

Om bulten sticker ut en bit är det lättaste att svetsa fast en mutter. Även om den är av jämns med gängan så är det lättast att svetsa. Direkt när du svetsat så sprutar du på olja på bulten.
Nu är det dags att försöka få bort den igen.

Går inte detta är nästa rekommenderade variant att borra ut bulten. Detta kräver i stort sett att toppen demonteras, och spänns fast i en stabil pelarborr eller fräs. Om lite gängor ryker när man borrar ur kan man montera heli-coil (insatsgänga) så är toppen fin igen.

Sista varianten är grispitt. Men går den av är det ett ännu värre helvete att borra bort den.

Allra bäst är att bearbeta bultarna innan de går av. Är det grenrörsbultar, spruta på 5-56 eller annan rostlösande olja några dagar i förväg. Innan bultarna ska lossas, värm dem svagt röda med svets, spruta på olja och slå till på dem innan du försöker lossa. Lite mer omständigt, men får du loss alla bultarna utan problem är det värt det.

Ni som anväder "grispittar", knacka på materialer runt omkring bulten eller på bulten så lossar det lättare = mindre risk att det går av.
Använd även rätt "grispitt" till rätt skruv:
M3-6 NR1, M6-8 NR2, M8-11 NR3, M11-14 NR 4 osv.
Sen om bulten sticker upp så finns det flera olika verktyg som greppar runt bulten och nyper fast - om ni inte vill/kan svetsa i bulten.
Tillbaka Tillbaka
  Antal visningar: 1358
>