Besiktning
#38 - Bankörning och försäkringsbolag
Av: Homer Simpson, 2009-01-27
Det första man ska tänka på är att reglerna skiljer sig mellan olika försäkringsbolag, och får du muntliga uppgifter av säljaren/kundtjänst Se till att få det skrivet så är det mindre snack. Annars är det garanterat ord mot ord. Och där förlorar du då de visar att det inte står så i villkoren.

Hos de flesta bolag gäller försäkringen vid 'körträning' och körning utan tävlingsmoment (tidtagning, räjs). Det finns något bolag som i villkoren säger att försäkringen inte gäller i inhägnade motorbanor, där är det nog kört från början.
GTI-klubbens banträffar är ingen tävling, ingen tidtagning. Det har varit få incidenter med gti-klubben genom åren, och jag tror alla har fått ersättning. Att gti-klubben 'räknas' som en seriös klubb med 'körträning', har brandsläckare, ambulans och god säkerhet med ordentlig genomgång innan körning etc påverkar säkert denna bedömning liksom en sund atmosfär på träffarna.

Vid RS-banan däremot så är det inte säkert försäkringen gäller längre för bilen, nu är det ju tidtagning och ett 'tävlingsmoment'. Kan vara något att tänka på. Detta kan dock vara individuellt för olika bolag.

Är bilen ändrad från registreringsbesiktat utförande kan ersättning minskas eller utebli. En annan viktig sak att tänka på, lura inte bolaget. Exempelvis släpa ut bilen och 'krascha' den i diket på landsvägen utanför. Har du riktig otur så bedöms skadorna att ha uppkommit i hög fart, och då kan du torska för vårdslöshet i trafik och inte ha körkort längre. Det kan också vara så att de får veta den riktiga historien, och din ersättning kan segla iväg...


Tillbaka Tillbaka
  Antal visningar: 1158
>