Övrigt
#41 - Preppa bilen för avställning
Av: Rolle Scirocco, 2009-01-27
Platsen

Mycket trevligt är ett varmt och ganska torrt garage utan temperaturskiftningar. Kan inte det hittas så är det ingen fara om det är kallt, men undvik garage med temperaturskiftningar eller där det körs in bilar varje dag. Temperaturskiftningar och bilar som körs in dras med sig fukt, och fukt vill vi försöka undvika. Står bilen ute ska du se till att den står på asfalt eller grus, absolut inte gräs och du ska sopa bort löv och annat bråte under med jämna mellanrum. Återigen, gräs och bråte håller fukt.

Förberedelser

1 uppsättning pallbockar är mumsmums att ställa upp bilen på. Ställ inte pallbockarna under karossen, ställ de under hjulupphängningarna så stötdämparna är i 'normalläge'. Fungerar det dåligt med pallbockar, sätt på ett par skitdäck då de kan bli lite ovala om bilen står länge. Blir det kallt där bilen ska stå, häll i frysskydd till lagom nivå i kylare och spolning. Byt glykol mot ny glykol. Rostskyddet försvinner med tiden glykolen används. Byt olja i motorn. Gammal olja innehåller korrisiva ämnen som kan orsaka skada inuti motorn. Tvätta bilen noga, även motortvätt och vaxa hela bilen. Den smuts som kommer under vintern är lättare att tvätta bort sedan.

Ställ fönstren lite på glänt, lägg gärna en eller flera 'torrbollar' i bilen. Detta gör att den unkna/mögliga doft som annars lätt kommer kanske går nån annan stans. Ta bort batteriet från bilen. Ha tanken fylld med bränsle, då blir det inte kondens i den. En liten skvätt sprit i tanken är heller inte dumt.

Under avställningen

Allra bäst för batteriet är om du kan dra ur det lite med jämna mellanrum, och sedan ladda upp det igen. Anslut till exempel en H4 lampa eller två för att dra ur batteriet. Ta bort lamporna när det börjar lysa sämre, du vill inte urladda batteriet till 0. Urladda batteriet till 0 förkortar livslängden. Gunga ner stötdämparna på bilen någon gång ibland, tryck lite på bromsarna.
Är du riktigt busig tillverkar du ett verktyg (ta en gammal oljepump och kapa bort så du har kvar nedre delen. Ta bort drevet.) så du kan rotera oljepumpen, och pumpar upp olja i motorn ibland. Snurra lite på hjulen.

När du ska ha igång bilen igen

Sätt dit det nyladdade batteriet. Häll över större delen av bränslet till vinterbilen! Bensin som står blir dålig. Häll i nytt färskt bränsle, och en flaska k-sprit. Kolla att det finns olja och kylvätska i bilen, att inget läckt. Dra igång motorn, när den startar låt den gå på tomgång en kvart tjugo minuter. Kolla att motortempen stiger som vanligt, att det inte läcker nånstans. Under tiden kan du plocka bort torrbollarna, byta däck, kolla att lampor och annan el fungerar.
Provbromsa innan du provkör!

Efter en kortare provtur byter du nu olja (olja som står drar åt sig fukt) och filter. Bromsvätska byter du också. Sedan en rejäl tvätt av bilen och vaxning.

Långtidsförvaring
Ska bilen stå något eller flera år kan du behöva vidtaga lite fler/andra åtgärder. Skruva ur tändstiften, och häll ner en sked olja i varje hål. Dra för hand runt motorn några varv. I med stiften för hand. Stötdämparnas stänger kan du fetta in.
Likadant med bromskivor, ta då bort beläggen först.
För hela motorutrymmet kan du spraya på något rostskyddsvax.
När du ska igång med bilen igen, glöm inte att torka bort vax från bromskivorna och göra rent dessa nogrannt.

Tänkvärt

Ett bilkapell hindrar smuts och damm att komma på lacken. Kan också skydda lacken mot oförsiktiga garagekompisar/föräldrar.... Filtar/textilier drar åt sig fukt och kan därmed skada lacken.
Ställer du bilen på pallbockar kan du med en plastskiva mitt på varje pallbock få ett någorlunda effektivt mus/rått skydd som ger de små djuren stora problem att komma i kontakt med din bil. Bra om du har bilen ståendes i någon lada till exempel.
Några kvistar enris i bilen ska tydligen också hålla borta skadedjur.
Tillbaka Tillbaka
  Antal visningar: 2010
>