handdator

Visa fullständig version : För högt HC & CO värde 16V (PL)



Bastard66
2008-08-01, 22:27
Har problem med mina värden. Besiktigade för drygt en månad sen och då låg HC: 118 och CO: 0,7 nu idag när jag skulle besiktiga låg HC:n bortåt 300..
Jag har bytt olja + filter plus att jag körde 50/50 95/E85.

En annan sak som jag tror är en bidragande del till problemet är att ibland när man drar ur bilen och hamnar runt 5000rpm så "dör" bilen för att sedan börja dra igen när jag släpper upp gasen lite...

Jag har nyss bytt huvudpump+hjälppump så där ligger inte felet med som jag beskrev ovan..

NÅGON SOM HAR NÅGOT BRA TIPS OM VAR JAG SKA BÖRJA FELSÖKA?

mvh

Bastard66
2008-08-02, 10:57
Inga förslag?? Får körförbud på torsdag..

Axelsson
2008-08-02, 16:49
Kass och ihopsatt katalysator kanske?

Har keramiken lossnat inuti så renar den inte ordentligt + att det kan sätta igen katalysatorn som kan göra så att det kväver bilen vid gaspådrag.

Bastard66
2008-08-02, 17:05
jag har bytt kat just pga det.. den jag satte dit var iofs begagnad men max 5 år.. Den såg ok ut... Mätte nyss styrströmmen på CO-skruven och den pendlade mellan 17-18 mA och den ska ju ligga runt 10-12 mA så jag får skruva lite på den oxå. Har även upptäckt att jag fått lite för mkt olja i motorn så jag får tappa ur lite..

Något annat förslag?

razer
2008-08-02, 22:21
Om du hade 17-18mA på tomgång kan det vara felet, det kan vara så att insprutningen inte har justermån för att få lambda 1.

Värdet ska vara 10 +/-2 (8-12) och pendla när lambdan fungerar som den ska...

Var bilen varm ordentligt, min katalysator kräver att bilen är väldigt varm (krävs hårdkörning för att katalysatorn ska fungera perfekt!)

Bastard66
2008-08-02, 22:59
ja jag testade det sist jag besiktigade.. prövade att mäta när oljetempen var runt 86 och tog en sväng och riktigt hårdkörde fick upp bilens oljetemp i 106 och HC:n hamnade på drygt 150 istället för typ 290... Men som sagt tror även att det spelar in att jag har för mkt olja i motorn.. är typ en cm över max sträcket och då blir det ju högre tryck i motorn...

Bastard66
2008-08-03, 14:07
Om du hade 17-18mA på tomgång kan det vara felet, det kan vara så att insprutningen inte har justermån för att få lambda 1.

Värdet ska vara 10 +/-2 (8-12) och pendla när lambdan fungerar som den ska...

Va bilen varm ordentligt, min katalysator kräver att blilen är väldigt varm (krävs hårdkörning för att katalysatorn ska fungera perfekt!)

Nu har jag skruvat på CO-skruven och strömmen ligger å pendlar mellan ca 9,40-10,50 mA då borde väl lambdan också vara ok?

Hur mäter man upp lambdan för att kolla om den är ok?

razer
2008-08-03, 14:26
Om oljenivån är 1cm högre så får du in för mycket olja i motorn och det är skadligt för motorn. Oljetrycket påverkas inte av oljenivån. Men risken finns att vevaxeln doppar sig i oljan.

Häll ur olja, varmkör och testa igen.

Spänningen på signalkabeln (kontaktstycket med 1st ledare) ska ha spänningen ~0,5v vid lambda 1. Signalen ska även den pendla..

Bastard66
2008-08-03, 15:28
alltså den sladden som är delbar vid kontakten till lambda sonden? Jag ska tappa ur olja senare ikväll. Bör jag då mäta strömmen vid co-skruven igen?

Bastard66
2008-08-03, 19:27
Nu har jag tappat ur olja och fyllt upp till rätt nivå (var ca 3-4dl för mkt) och så har jag skruvat upp strömmer på co-skruven så den pendlar mellan 10-11mA + mätt upp lambdan som ligger mellan 0,3-0,5V..

Får hoppas på d bästa nu då.

Bastard66
2008-08-08, 13:33
Var och testade värdena idag, men ikke.. det var fortfarande högt.. HC runt 200 och lambda 1,25 eller något...

Har bytt olja/filter
Ställt co-skruven (pendlar mellan 9,5-11 mA)
Kollat tändningen
Mätt upp lambdan

Men idag kom jag på att jag mätte lambdan fel. Tog isär kablarna och mätte mellan dom med motorn igång. Men man ska ju mäta mellan kabeln och jorda den andra.. Fick då värdet 0,3-0,8V..

Är det lambdan som spökar för mig då tro??

mejn
2008-08-09, 00:15
Har du gammal eller ny olja i bilen? Ett byte av olja, filter och luftfilter kan göra hela skillnaden,,

razer
2008-08-09, 10:54
Kontrollera skicket på rotor och fördelare, om bilen misständer hjälper det inte att bränslesystemet fungerar...

Bastard66
2008-08-09, 11:38
Bytte fördelare och rotor förra året men ska kolla upp detta.. Olja och filter bytt för c:a en månad sen. Men lambdan skall väll inte överstiga 0,5V?

razer
2008-08-09, 13:13
jo, lambdan ska pendla mellan 0,3-0,8 så det är rätt. 0,5V motsvarar lambda 1.
Titta på grafen som heter LSF4 Narrowband så ser du hur det fungerar:
http://www.airfuelmeter.com/german/lsu4_ge_sensor.htm

Bastard66
2008-08-09, 14:12
Ok.. Jag ska spruta startgas och se om den suger tjuvluft någonstans, när jag kör bilen och sedan släpper gasen ligger tomgången och pendlar lite för att sedan stabiliseras..

Bastard66
2008-08-10, 12:32
Har idag varit ute å sprayat med startgas men utan resultat.. Däremot hittade jag en kass vacumslang som det var hål i.. Det var den slangen som är ansluten på framsidan av själlhuset.. Har bara tejpat den då jag inte har tillgång till någon ny och SBP imorrn.. Kan detta ha å göra med att jag får kassa värden?? Har ju kollat allt annat och det är ok.

D_Stenlund
2008-08-10, 12:36
ja de kan de absolut vara, vacumslangar är helt nödvändiga och ska vara i toppskick för att de ska funka bra, hoppas du hittat felet där :!

Bastard66
2008-08-10, 12:43
Tycker bara att det var skumt att det inte märktes något med startgasen.. Men jag prövade spraya direkt till anslutningen och hände iget där heller så.. Ska ut och justera co-skruv och kolla tändning igen och hoppas att bilen går igenom nu.. tråkigt att det bara är avgasvärdena som krånglar.. Annars var det blankt papper =(

Bastard66
2008-08-10, 13:49
Nu har jag satt tillbaka vacumslangen och mätt på co-skruven.. När d va hål i vacumslangen mätte jag 10-11mA på skruven.. nu när jag tejpade igen hålet så steg strömmen till 16-17mA så jag ställde ner den så den pendlar mellan 9-11mA.. Nu är det bara att hoppas att det var där felet låg. tomgången blev något bättre men svajar fortfarande lite..

påsen racing
2008-08-10, 13:57
Får hoppas att felet låg/ligger i den kassa vacuumslangen.
Lycka till på bilprovingen imorgon.

/Påsen

Bastard66
2008-08-11, 15:35
Nu är jag väldigt trött på bilfan.. Kassa värden igen.. nu annu värre än tidigare.. Har kollat allt som e tycker jag... D blir nog till att riva ner katten och kolla den samt att testa med en annan lambdasond.. När jag mätte upp lambdasonden nu sist låg den på 0,75-0,85 V det är väl ganska högt?? Vad jag har hört från folk så ska den ligga mellan 0,3-0,5V

Bastard66
2008-08-11, 15:59
Första bes.

CO 0,3 (0,5)
CO 2500 0,7 (0,3)
HC 118 (100)
Lambda 1,02 (0,97-1,03)

Bes. idag:

CO 1,3 (0,5)
CO 2500 2,9 (0,3)
HC 242 (100)
Lambda 0,93 (0,97-1,03)

Vad kan detta bero på??

påsen racing
2008-08-11, 16:28
Verkar ju skumt faktiskt.
Är ju rätt höga värden me måste jag säga.
Men kolla katten och byt lambda, det är det ända jag kan komma på för tillfället.
Men igentiligen så borde det väl inte kunna vara lambda nu när jag tänker efter, den har du ju faktiskt fått ner lite genom att justera den.

Har du bytt luftfilter å så?
Kan du inte skriva en komplett lista på det du har bytt och justerat? Är lite lättare än att kolla igenom alla inläggen här, plus att man får en lite bättre överblick på vad du gjort och inte.

/Påsen

Bastard66
2008-08-11, 16:38
Jag har bytt olja + filter
Plockat ur luftfiltret på SBP
Justerat co-skruven så den ligger mellan 9,50-10,50mA (såg att den var nere på 8 nu när jag var ute å mätte så d va nog därför lambdan felade)
Nu har jag ställt upp tändningen lite och mätte då lambdan som pendlade mellan 0,3-0,7 så nu ligger nog den bra.

Ska in å testa värdena någon dag i veckan och se om d blivit någon förbättring. Märkte att tomgången slutade svaja nu när jag ställde upp tändningen lite.

Men något som är märkligt är att tomgången ligger runt 900 rpm normalt men ibland när man kört så lägger den sig på 1100 rpm å ligger där tills man gasar till för att sedan lägga sig på 900 igen?

razer
2008-08-11, 18:24
Har du kollat tändstift, tändkablar, rotor och fördelare?

Bastard66
2008-08-11, 19:38
Jepp tändstift bytte jag för 3 veckor sedan och fördelare rotor i höstas och bilen har stått sedan oktober-maj. Tändkablar har jag ej bytt men mätte upp dom i höstas när jag hade problem med tändningen så dom e ok.. Men jag tror att jag har löst problemet iom att jag har ställt upp tändningen lite eftersom den inte svarade direkt när man vred på gasspjälle och så "poffade" det lite i luftburken + att jag har ställt co skruven på 9,5-10,5mA lambda pendlar mellan 0,35-0,70V Ska testa värdena imorrn.

påsen racing
2008-08-11, 21:09
Låter som om problemet kan vara löst med den uppställda tändningen faktiskt.
Vad är det för rotor, fördelarlock och tändstift du satt dit? Inget biltema hitte på va?
Har nämligen ingen bra erfarenhet av deras tänddetaljer, funkar till gamla volvos som jag kört innan men inte till lite "bättre" motorer så att säga.

/Påsen

Bastard66
2008-08-12, 15:48
Det är inga biltema grejjer nej.. Mätte idag och då var CO ca 0,7 och lambdan stämde mätte dock inte co 2500 men hc:n var skyhög (närmare 600) Har uteslutit katten och lambdan då co oxå borde vara hög om det vore katten.. Har beställt ny tempgivare idag (den blåa) får se om d gör någon skillnad tkr jag provat det mesta nu.. Vad är givaren som sitter innanför den blå till för?? Något som kan spela in??

påsen racing
2008-08-12, 16:51
Hmm, verkar ju skumt det här ju.
Kan själv inte komma på något mer för tillfälligt som det skulle kunna vara.
Får hoppas att det kan hjälpa å byta tempgivaren.
Säg till när du har gjort det.

/Påsen

Bastard66
2008-08-12, 18:29
Nu stoppa bilfan... =(

Skulle köra iväg från en korsning och drog på 1:an.. bilen började hacka och ha sig och tvärdog... Lossade kabeln från tändspolen och jordade mot motorn.. Det kom en gnista när jag slog på tändningen men när jag vred runt motorn var det ingen gnista?

Provade byta tändspole.. ingen skillnad.. Jag funderar på om det kan vara hallgivaren? Isåfall har jag ju antagligen lösningen på mina dåliga avgasvärden där med.. Eller??

lindgren
2008-08-12, 22:53
Nu stoppa bilfan... =(

Skulle köra iväg från en korsning och drog på 1:an.. bilen började hacka och ha sig och tvärdog... Lossade kabeln från tändspolen och jordade mot motorn.. Det kom en gnista när jag slog på tändningen men när jag vred runt motorn var det ingen gnista?

Provade byta tändspole.. ingen skillnad.. Jag funderar på om det kan vara hallgivaren? Isåfall har jag ju antagligen lösningen på mina dåliga avgasvärden där med.. Eller??

Eller tändmodulen....

Bastard66
2008-08-13, 16:01
Hur kollar man om tändmodulen är ok?? kollade hallgivaren idag och den är död iaf..

Bastard66
2008-08-13, 16:24
Kollade upp nr. på tändmodulen och det är samma som till RP motorn.. Beställde ny hallgivare och ny motortempgivare idag oxå.. Så får man jaga tag i en packbox till fördelaren och byta den när man ändå ska ha isär fördelaren..

lindgren
2008-08-13, 18:49
Hur kollar man om tändmodulen är ok?? kollade hallgivaren idag och den är död iaf..

Hur kollade du hallgivaren? jag har för mig att dom jobbar induktivt, och kan vara rätt svåra att felsöka.

(tändning är på..)
Om jag inte inte minns fel kan man kolla gnistan igenom att lossa fördelaren så att den går att vrida, sen kollar man vilken cylinder som är nästa att tända.
Kopplar lös den kabeln och lägger den lämpligt,sen vrider man på fördelaren i samma riktining som motorn går, då kan man ev få en gnista om allt står rätt till

Bastard66
2008-08-13, 18:51
kollade genom att koppla på en diodlampa på stiftet i mitten på hallgivaren.. läste i en tråd här på forumet att det ska funka. Om hallgivaren är ok så ska lampan blinka när man försöker starta bilen men d gjorde den inte..

razer
2008-08-13, 20:28
kollade genom att koppla på en diodlampa på stiftet i mitten på hallgivaren.. läste i en tråd här på forumet att det ska funka. Om hallgivaren är ok så ska lampan blinka när man försöker starta bilen men d gjorde den inte..

För att det ska blinka måste du ha kontakten monterad. Kontakten spänningssätter hallgivaren...

Bastard66
2008-08-13, 20:55
kontakten var monterad när jag gjorde detta.

Bastard66
2008-08-28, 18:49
Ja nu efter 2,5 vecka så fick jag ÄNTLIGEN mina packboxar.. Renoverade fördelaren idag och stoppa i ny hallgivare..

Bilen startade! Blev däremot irreterad av att jag fick fel tempgivare för 3:dje gången! Får bli att beställa från VAG imorrn..

Nu går bilen perfekt när jag justerat tändning samt sänkte liiite på co-skruven pga att lambdan var precis över vad den fick va likaså co:n.. Däremot var hc:n skyhög!

När bilen är varm och står på tomgång luktar det väldigt mkt avgaser.. Kan detta bero på kass tempgivare??

Skulle inte tro att det är katten för då borde ju co oxå vara väldigt hög tkr jag..

NÅGON SOM HAR NÅN IDE OM VAD DET KAN VARA SOM SPÖKAR?? BLIR SÅ TRÖTT PÅ BILFAN + ATT EFTER 8 SEPTEMBER BLIR DET FULL BES... =(

Bastard66
2008-09-03, 11:10
Nu har jag bytt precis allt på biljäveln och ändå får jag kassa värden:
co: 2,5
hc: 300
lambda: 1,04

Snart blir det helförsäkring och en bergvägg...

Junfors
2008-09-03, 11:21
Är motorn helt orginal, orginal kammar osv. Finns orginal vevhusventilation kvar som den är tänkt?

Bastard66
2008-09-03, 11:57
Jepp allt orginal.. förutom 2,5" avgas men d har ju ingen betydelse.. Ska iväg och kolla avgassystemet så det är helt tätt men tkr inte d ska göra så mkt på värdena..

Sebbe
2008-09-04, 07:25
Jepp allt orginal.. förutom 2,5" avgas men d har ju ingen betydelse.. Ska iväg och kolla avgassystemet så det är helt tätt men tkr inte d ska göra så mkt på värdena..

En läcka innan lambdan kan ställa till det ordentligt med avgasvärdena, men efter ska inte spel någon roll.

Bastard66
2008-09-04, 12:34
Kollade avgassystemet igår och det var tätt överallt. Åkte in å testade värdena idag med 2 st flaskor k-sprit (1L) då låg alla värden bra förutom att lambdan felade (1,4)

co:0,2
hc:56

Bastard66
2008-09-04, 13:19
Jag fattar inte vad det är för fel för lambdan har jag ju bytt ut mot en fungerande.. Nu blir det till att ställa av skiten orkar inte masa mer med den.. ALDRIG MER EN MKII 16V MED KAT!

Junfors
2008-09-04, 13:35
Du vet att lamdan funkar? man kan ju få nya delar som är trasiga också..

Bastard66
2008-09-04, 13:39
Lambdan ligger och pendlar mellan 0,3-0,7V så den bör funka..

Junfors
2008-09-04, 14:10
Lambdan ligger och pendlar mellan 0,3-0,7V så den bör funka..

Ja det borde det göra då, lamdan är ju jobbig för den kan man ju inte ta ner med etanol heller.

Bastard66
2008-09-04, 14:48
Nä d e ju just d.. fick ju ner dom andra värdena med k-sprit men d verkar som att spriten gjorde att lambda värdet höjdes. igår låg den på 1,04 och idag 1,4? d enda jag har gjort är att täta avgassystemet..

Jag har även provat att skruva på co-skruven och där ställde jag den på ca8,7-10mA men fick ställa upp till ca9,8-11mA då den gick lite för magert innan men nu går den som en klocka enda problemet är ju som sagt lambdavärdet (och dom andra om man bortser från att jag hällde i k-sprit)