handdator

Visa fullständig version : Problem med spriten och spolarvätskeindikeringen - Passat TDI 2010



berlands
2012-02-17, 17:23
Hej!

Har problem med spolarvätskeindikeringen på min Passat 2010.
Indikeringen för låg nivå tänds fastän behållaren är fylld.
Diskuterade det med återförsöljaren, som menade på att det berodde på att jag hade alldeles för mycket sprit i spolarvätskan!
Blandar alltid själv, och brukar normalt sett alltid blanda 50/50.
Har försökt dra ner på spriten, men det verkar inte hjälpa. :)
När återförsäljaren hade bilen inne för att kolla på problemet så hade de fyllt på med "sin" vätska, och då verkar det funka.

Så frågan är om man bör blanda något annat också i vätskan för att det ska funka?
Eller ska man dra ner ännu mer på spriten? 50/50 kanske är overkill här i Skåne.
Men hur gör ni i Norrland?
Kan tänka mig att ni måste vara rätt svåra på spriten om ni inte ska riskera att det fryser igen totalt.

/Berlands

a128
2012-02-17, 17:29
Jag har något liknade symptom när spolarvätskan är frusen , jag kanske häller i ca 1 liter på en behållare som rymmer 5-7 liter

Henrik.M
2012-02-17, 17:34
När återförsäljaren hade bilen inne för att kolla på problemet så hade de fyllt på med "sin" vätska, och då verkar det funka.

Är då säker på att den INTE var bottenfrusen och ÅF tog in den och hällde i sprit/t-röd så den tinade upp lagomt till du hämtade bilen?



Men hur gör ni i Norrland?

50/50 ner till - 25. (Vatten/spolarvätska)
Under det så det i princip ren spolarvätska allt annat fryser , brukar klara ner till ca -40.
Spär man på mindre doser här upp lyser garanterat spolarvarningen eftersom vätskan fryser.

Ps.........Du kommer föressten åt att både se och känna nivågivaren om du monterar bort höger luftgaller i stötfångaren , så kan du ju titta om behållaren är fylld eller frusen nästa gång det händer.

berlands
2012-02-18, 09:04
Är då säker på att den INTE var bottenfrusen och ÅF tog in den och hällde i sprit/t-röd så den tinade upp lagomt till du hämtade bilen?


Yep, helt säker.
Det var inte speciellt kallt och dessutom körde jag ju med min 50/50-blandning.
Sen skällde de ju på mig att jag hade haft för mycket sprit i och att jag skulle köra med färdigblandad nästa gång...
Kanske ska prova det för säkerhets skull.
Eller så är det nåt knas med Statoils spolarvätskesprit som gör att man får detta problemet. Om spriten blandar sig dåligt med vattnet eller något så att det trots allt fryser till is nere vid givaren?
Kanske ska prova med annan spritleverantör...



50/50 ner till - 25. (Vatten/spolarvätska)
Under det så det i princip ren spolarvätska allt annat fryser , brukar klara ner till ca -40.
Spär man på mindre doser här upp lyser garanterat spolarvarningen eftersom vätskan fryser.

Ps.........Du kommer föressten åt att både se och känna nivågivaren om du monterar bort höger luftgaller i stötfångaren , så kan du ju titta om behållaren är fylld eller frusen nästa gång det händer.

Aha, ja, hade faktiskt exakt samma problem på min gamla bil, en Golf TDI-04.
Bytte givaren på den, och det verkade som att det funkade till att börja med.
Men berodde nog mer på att jag bytte spolarvätska samtidigt, för sen kom felet tillbaks igen.

/Berlands

Henrik.M
2012-02-18, 09:31
Lahegas färdigblandade samt oblandade (som man blandar själv) fungerar garanterat om den oblandade blandas rätt enligt anvisning på behållare , det kan jag borga för.
Vi har det på jobbet så jag har kört den spolarvätskan sedan urminnes tider utan problem i alla väderleker och temparturer.
Färdigblandat när det är mildare årstid och ren sprit när det är vinter (för att förhindra frysning) , toppat med lite vatten.
Ibland har jag faktiskt använt spolarvätska/vatten/t-röd.

Testa en dunk av Lahega och se om det gör skillnad...i exprimentellt syfte.
Kan ju vara så att vissa "no name" spolarvätskor bildar en "slush" nere i behållaren när det blir kallare ute , dvs deras fryspunkt är inte vad den borde vara.

JunJin
2012-02-18, 11:23
Jag hade ett liknande problem på min Golf IV -99 för ett par år sedan.

Jag hade avlagringar i spolarvätskeburken som även satt på givaren och störde givarens funktion, troligtvis kalk.

På Golfen gick det att ta bort silen i påfyllningen och lysa ner i behållaren med en ficklampa så kunde man se avlagringarna.

Det slutade med att jag plockade ut behållaren ur bilen och spolade det invändig med högtryckstvätten och gjorde rent givaren, så nu har det fungerat .

Mvh Roger

berlands
2012-02-18, 12:56
Testa en dunk av Lahega och se om det gör skillnad...i exprimentellt syfte.
Kan ju vara så att vissa "no name" spolarvätskor bildar en "slush" nere i behållaren när det blir kallare ute , dvs deras fryspunkt är inte vad den borde vara.

Utmärkt idé. Ska testa om det funkar med den spolarvätskan. Isåfall är det Statoils vätska som är skum.

/Berlands